Vanliga misstag vid takläggning av takläggare 

Vi vet nog alla om vid det här laget att takläggare skåne och takarbeten är extremt svårt och kräver goda kunskaper. Om en takläggare inte följer branschreglerna – speciellt för tätskikt, heta arbeten och taksäkerhet – så finns det en risk för dem att göra misstag under arbetets gång. Även de dyraste och bästa takmaterialen kommer inte att vara till stor hjälp om takläggaren inte utför arbetet på ett fackmannamässigt sätt. 

När du anlitar takläggare kan det vara bra att kontrollera deras arbete under arbetets gång och framföra klagomål om det är något som är fel. I den här artikeln har vi sammanfattat några av de vanligaste misstagen som takläggare gör. 

Monterar inte en droppkant vid takfoten 

Droppkanter, eller takfotselement, är extremt viktiga i taket eftersom den skyddar den nedre delen av taklutningen från fukt och annat vid väderförhållanden som regn och snöfall. Den skyddar även takfoten från exempelvis snösmältning och leder vattnets flöde till takrännan. Dessutom hjälper det till att hålla insekter borta från vinden och förhindrar att regn tränger in under takkanten. 

Tyvärr finns det okunniga takläggare där ute som skippar att montera detta på taket och om du har oturen att anlita en sådan, så riskerar ditt tak att: 

  • Skadas utav dåliga väderförhållanden 
  • Få insekter på vinden 
  • Riskerar att få rötangrepp 

Lägger fel typ av tak 

Tro det eller ej, men takläggare helsingborg kan också göra misstag med fel typ av takmaterial när de lägger tak. Det vanligaste misstaget är att takläggaren använder ett material av lägre kvalitet för att spara pengar när de arbetar i helsingborg. Det kommer dock med ett antal nackdelar: de håller inte lika länge, och det finns en större risk för att de får problem med strukturen med tiden. 

Men i tillägg så finns det en generell övertro för universallösningar inom branschen. I detta sammanhang pratar vi om diffusionsöppna underlagstak. Även om det på vissa håll är en bra lösning för många tak, så är det inte en universallösning för alla tak. I värsta fall kan detta leda till allvarliga fuktskador efter tiden. Istället bör du anpassa underlagstaket till faktorer som husets konstruktion och de väderförhållandena som finns där du bor. 

Takbeläggningen passar inte huset 

Det sista vanliga misstaget är att takläggaren har valt ett yttertak med fel material och färg. Visst, i nästintill alla fall, så rekommenderar takentreprenören ett antal yttertak till kunden. Men i vissa situationer är rekommendationerna inte genomtänkta med tanke på väderförhållandena på platsen, husets exteriör och kvarteret där huset står. Yttertaket syns och märkt och om du har då fel färg, så kommer det att bli väldigt uppenbart. Inte nog med det, typen av tak och de pannor/plåtar du använder bör alltid anpassa efter själva lutningen och konstruktionen av taket!