För- och nackdelar med snabblån

Att ansöka om ett snabblån när en akut situation uppstår kan vara en mycket bra lösning. Det kan handla om oväntade kostnader som sätter din ekonomi i risk om du inte har vänner eller bekanta som du kan låna från. Oväntade kostnader kan till exempel uppstå när din bil inte startar och behöver fixas i en verkstad, tandvärk som kräver ett akut tandläkarbesök eller en elräkning som blivit betydligt högre än beräknat. Med snabblån kan du snabbt och enkelt låna de pengar som du behöver och betala tillbaka lånet inom en eller två månaders tid.

När du behöver ett mindre lån
Det är inte ovanligt för många att lönen inte räcker en hel månad. Det kan bero på höga utgifter eller kanske en felberäkning i din budget. En bank erbjuder inte små lån på 500 till 1000 kronor och har dessutom höga krav på sina lån. Under en sådan situation är ett snabblån en bra lösning som kommer att ge dig de pengar du behöver för att klara dig till löningen. Kom dock ihåg att du måste betala tillbaka de pengar du lånat inom kort tid, vilket kommer att ge dig mindre pengar nästkommande löning.

Fördelar med snabblån
Den största fördelen med snabblån är att ansökan går snabbt och lånen beviljas också snabbt. Ansökan är enkel och utbetalningen sker vanligtvis samma dag som du beviljas lånet. Det är inte ovanligt att hela låneprocessen klaras av inom några timmar.

När du behöver pengar akut är snabblån ett bra alternativ om du inte har släktingar eller bekanta att låna från. Om din ekonomi inte räcker en hel månad kan ett snabblån på ett mindre belopp vara en bra lösning.

Snabblån kan beviljas även om du har drabbats av betalningsanmärkningar. Vilka krav en långivare ställer för att bevilja lån när du har anmärkningar kan variera. Vanligtvis nöjer de sig med att det handlar om en anmärkning som ligger kvar i systemet men som redan är betald.

Nackdelar med snabblån
Det gäller att jämföra olika snabblån innan du bestämmer dig för att skicka in en ansökan. Titta på hur stor den effektiva räntan är, avi-avgifter eller andra dolda kostnader. Dessutom har vissa snabblån mycket höga räntor som du bör undvika.

Om du inte klarar av att betala tillbaka ditt lån i tid riskerar du ytterligare ränteavgifter och kostnader. Det har hänt att räntan blivit flera 100 procent.

Kort återbetalningstid kan vara på gott och ont. För dig som klarar att betala av ditt lån snabbt är det skönt att bli av med den kostnaden. Problemet är att ett snabblån kan bli dyrare än vad många inser. Det gäller att läsa igenom avtalet noggrant, särskilt det finstilta, så att det inte blir en obehaglig överraskning när fakturan kommer.

När du ansöker om snabblån bör du alltid kontrollera att långivaren inte använder UC för kreditkontroll. Numera finns alternativa kreditupplysningsföretag där din ansökan inte kommer att sparas eller synas för banker. Att samla på sig en massa kreditupplysningar hos UC kommer att ge dig problem att ansöka om andra lån som exempelvis bolån eftersom detta ger dig sämre kreditvärdighet.